Sivut

tiistai 31. heinäkuuta 2012

Pihiburritot

Tänään... tai siis eilen oli aivan käsittämätön ukkonen ja vedenpaisumus kaupungin keskustassa. Ai laaaaaaav ukkonen!

Pihikuuria on pidelty viikko. Itse asiassa ei olla edes pihistelty vaan oikeasti katsottu mitä ja miten syödään. Kaksi isoruokaista aikuista ja 8v nassikka syö näköjään alle 10 eurolla päivä ihan tuskatta. Toinen aikuisista syö kerralla paljon ja allekirjoittanut on erinäisistä syistä johtuen jatkuvasti romuamassa kaappeja. Palaan tarkempiin summiin, kunhan kuukausi on täynnä.


Talon miehet tilailee multa burritoja milloin mihinkin vaivaan. Joku kysyikin täällä onko mulla jokin erityinen resepti vai teenkö tunteella. Teen tunteella, mutta mää nyt sitten tarkkailin tunteideni sisältöä :D

Broikkutäyte... joka hädin tuskin näkyy salaatin alta. Burrito ennen paketointia, koska tulee aina torpattua täytettä sen verran, että eihän se pitämättä kiinni pysy!








Ohjeet eivät ole (valitettavasti) maksettuja mainoksia, vaan sapuskat tehdään halvoiksi ja hyviksi todettuja aineksia käyttäen :)


Broikkutäyte

  • 250g hunajamarinoituja broikkusuikaleita
  • 2 paprikaa. Itse laitan punaisen ja keltaisen
  • 1prk ananasta mehuineen
  • Vehnäjauhoja tahi maizenaa
Luonnolisesti eka ruskistetaan broilerit. Sekaan vettä + mausteet (lue pidemmälle) ja paprikat halutun kokoisina paloina ja kypsennellään. Kun kaikki on kypsää, kipataan joukkoon ananakset mehuineen ja suurrustetaan. Käytän myös siis vehnäjauhoja samoin kuin maizenaa.

Jauhelihatäyte
  • 400g jauhelihaa
  • 1prk valkoisia papuja tomaattisoosissa (ES)
  • 1prk tomaattimurskaa (ES) 
  • 1 sipuli
  • 6 valakolöökin kynttä (= valkosipulia)
  • Vehnäjauhoja tahi maizenaa 
  • Paprikajauhetta
  • Sweet chili soosia. Lidlin on parasta, mutta sitä ei nyt ole, joten en voi teille siitä tarkempia tietoja kertoa. Muovipullo kuiten...
Ruskistetaan jauhelihat, kuullotetaan sipulit ja maustetaan (lue taas pidemmälle...). Heitetään joukkoon tomaattimurska ja pavut sekä valakolöökit. Keitellään hetki kasaan ja suurustetaan.  

Ja ne mausteet, kaikkia oman maun mukaan.
  • Suola
  • Mustapippuri
  • Tabasco
  • Wannabe-chiliä Pirkka-myllystä paremman puutteessa...
Tyrkätään soosit tarjolle Pirkka vehnätortillojen kanssa. Reilusti vihreää salaattia, pirkka jalapeno-siivuja, lisää tapascoa, Blå bandin mexican hot saucea, Lidlin cheese mix- juustoraastetta... milloin mitäkin.

lauantai 28. heinäkuuta 2012

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kerrankin!!

Eskurin saunan terassilta iltaa!

Isäntähän siis natkuttaa, että notkun liikaa veispuukissa. Siitä on hyötyäkin, onhan? Tänä aamuna bongasin paikallisesta "Roskalava"- ryhmästä maaleja ja vieläpä omalta kylältä! 9 litraa valkoista Siloksania ja muutaman litran valkoista Pika-Tehoa.


Nehän oli meille kuin nenä päähän! Tämän samaisen terassin päädyt (elementtiseinää) ovat olleet suhteellisen kamalat viimeistelemättömyytensä vuoksi ja siihen vaivaanhan tuo Siloksan istuu just eikä melkein! Värikin oikea :)

ennen

Seinä maalattu. Katto, kaide ja portaat... ja pari muuta paikkaa odottaa maalia edelleen. Maali levittyy helposti telalla, mutta tuo seinän rosoisuus hidastaa hommaa todella !

Tämän toisen päädyn kimppuun hyökkään huomenna. Toivottavasti ei ole yhtä tuskallisen kuumaa kuin tänään... vaan onhan se, jos Radio Novan tiedotuksia on uskominen
 
Nyt sauna tulelle ja maalitahrojen kaaputus nahkasta voi alkaa!

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Raha-angsti, paha angsti

Erehdyin pari viikkoa sitten laskemaan kotimme lämmityskuluja. Polttoöljyn hinnan ollessa tällä hetkellä vaatimaton 1,148 euroa litralta, tämän torpan lämmitykseen on palanut kuluneena vuotena (leuto talvi!!) 210,46e/kk! Ja tämä siis ilman laskutuslisiä ja toimistuskuluja ja muuta humppaa. Jumaliste! Kunnon pakkastalvena ei mahda 280e piisata mihinkään...

Talossa itsessään ei ole tulisijaa ollenkaan, koska joku on sen suuressa viisaudessaan purkanut pois. B-rakennuksen takka on viime syksynä "avattu", eli törky hormista on poistettu. Ilmanvaihto saatiin pelaamaan ja takka lämmittää takkahuoneen saunailtoina mukavaksi, mutta 70-luvulle ominaisesti, ei varaa ollenkaan. Muutoin koko rakennuksessa lämpö on suht' pienellä säästösyistä.

Taloon olisi tulollaan puuhella, mutta eka pitäis taikoa jostain rahaa, että raaskisi asennuttaa rosterihormin vanhan piipun sisään... turvallisuussyistä.

Öljykattila lähtee maata kiertävälle, heti kun lompakko sen sallii. Tilalle maalämpö&poistoilmalämpöpumppu hoitamaan lämmityksen, lämpimän veden ja siinä samalla B-rakennuksen ilmanvaihdon koneellisesti.

Mutta se raha.

No. Jätekuluista ei voi pihistää oikeastaan enempää. PikkuSulo tyhjenee joka 8. viikko, kiitos kierrätyksen ja tehokkaan kompostoinnin.

Vesi ei maksa käytännössä mitään, koska me emme ole kunnallisessa viemäröinnissä.

Siispä... kajoan tässä kohtaa kaikkein pyhimpään. Ruokaan! Tarkoituksena on alkaa oikeasti pihistämään ruokakuluissa ilman, että laatu, maku tai monipuolisuus kärsii. Esimerkiksi ketsupissa ainoa vaihtoehto on Heinz ja sinapissa Aura. Maksoi mitä maksoi!

Tämä ajatus kävi mielessäni jo jokin aika sitten, kun Hellapoliisi mainitsi haasteen ottamisesta omalla FB-sivullaan.

Mun on itse asiassa aika helppo lähteä toteuttamaan tätä, koska viihdyn keittiössä aivan loistavasti ja pystyn käyttämään päivittäin aikaa kokkaamisen. Pahoittelen siis, paljon ruokablogauksia, reseptejä ja sen sellaista tulossa.




Kaappien tilanne tällä hetkellä:

  • Mausteet, ten points. liemikuutiot ainoastaan loppu...
  • Kuivamuonat... ehh... ei kehumista. Tosin sama käytellä tällä pihikuurilla kaikki jauhot, leseet, ym pois, ettei päiväykset pauku.
  • Säilykkeet... ei kehumista sielläkään :D Ananasta ja tomaattipyrettä.
  • Jääkaapissa valot... ja koskenlaskijaa, juustoraastetta, jugurtteja jne.
  • Pakastin on vuodenajasta johtuen suhteellisen tyhjä.
Iltapalaksi on parhaillaan paistumassa Auralla ryyditettyä teeleipää. Melkein Kotikokista löytyneellä ohjeella
  • 4dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 2tl sokeria
  • 1dl vettä
  • 1dl maitoa
  • 0,5dl juoksevaa margariinia
  • Kokkare Auraa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sinihomejuusto murusteltuna. Sekoita joukkoon mait, vesi sekä rasva. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

Läpyttele taikina pellilliseksi leipää. Leipien pinnalle voi painella haarukalla reikiä.

Leipiä paistetaan 225 asteessa noin 15 min.

Leivät tyrkkään tietty tarjolle teen (Pirkkaa sen olla pittää), margariinin (Pirkka 60%) ja Juuston (Pirkka Edamia, joka on kuin kumia) kanssa. 

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Ai laaaaav laifstailshitti

Mulla oli eilen "makaa & haise"- päivä. Lupasin siis jo ennakkoon itselleni ja kaikille kanssaihmisille, että en edes yritä olla tehokas.

No. Talon ainoan windows-koneen laturin lasahtamisen ja siitä seuranneiden Ubuntukiemuroiden jälkeen sain kuin sainkin Katsomosta Tyylivarkaat-maratoonin käyntiin.

Huushollimme pahin ongelma on eteinen ja sillä silmällä siis tollotin noita ohjelmiakin... ja jatkoin tänään inspiskuvien muodossa. Mitäpä sitä muutakaan, kun Esteri on pistänyt parastaan koko päivän ja päätä särkee. 

http://www.shelterness.com/pictures/cool-hallway-design-15.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-PhMWA47DA9I/ThH3cPl7_TI/AAAAAAAAA8I/spnLyj3t1ZY/s640/sumnmer+entry+via+mochatini.org.jpg
 
http://theinspiredroom.net/wp-content/uploads/2011/05/entry2.jpg

Joku viisas on sanonut, että eteinen on kodin käyntikortti. Meillä tuo käyntikortti on aina ..hmmm... ei niin edustava. Muutos on potkaistu jo alulle ja jatkoa seuraa ;)

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Hihii !

Merellähän sitä on lilluttu ja kaikki hommat on olleet holdissa. Kelit pitää käyttää hyödyksi :)

The Simpsons!


Kyllä näitä kelejä sais olla useamminkin...

Tai siis kelit piti käyttää hyödyksi. Tänäänhän tuota on taas tullut vettä heela daagen.

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Heleppua ko heinänteko!

Ihana sää, ihanan (not!) laiska päivä. 

Sain istutettua muutaman pensaan; Spiraea alba 'Allikko', Physocarpus opulifolius 'Dart's gold', Lonicera x bella 'Dropmore' (villi arvaus) ja Cytisus ruthenicus. Ukrainanvihma muuten alkaa pukkaamaan kukkaa, joka on tietty ällön keltainen...

Ilta menikin köllistellessä B:n terassilla

... ja kuunnellessa toukohousujen heinähommia viereisellä pellolla. Kuvan alalaidasta noin kaksi senttiä ja siinä olisi traktorin katto!

Siinä istuskellessa ja koiran kynsien leikkuun lomassa pähkäilimme terassin remppaa (ja minä sisustamista!!). Ja ettei menis liian ruusuiseksi; terassi on nimittäin nyt tasan yhtä viihtyisä kuin gynekologin "vastaanottotiski" :-/ On siinä peräti remppaa huutavat kalusteet, mutta muuten se näyttää ihan samalta kuin vuosi sitten. Pthyi!!

Katto valokatteesta ja kaiteet ja kaiteen taakse kunnon kesäkööki <3

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Emäntä vs. pihlaja-angervo 1-0 !!

Tadaa! Päivän toinen blogaus, mutta kun mää oon niin ylpeä saavutuksestani :)

Pihlaja-angervon juurakot on kaivettu pois (tästä jatkaa sitten round up) ja iso kasa muuttokuormaa purettu. Kameran asetukset näemmä oli ihan päin peetä ainoana tuulettomana hetkenä. Muissa kuvissa värit toistuu oikein, mutta vaahtera-riepu näyttää kasalta matonkuteita...

Tarkoitus on siis yhdistellä molemmat kuvassa näkyvät alueet ja yksin torottava syreeni  'Moskovan kaunotar' yhteen ja samaan alueeseen. Helppo hoitoisempi ja saan kaikki aarteet mahtumaan tähän osaan pihaa, mihin koirilla ei ole asiaa.

Tarvitaan siis enää noin jätesäkillinen sanomalehtiä alueen pohjaksi,  montamontamonta kottikärryllistä lehtikompostia ihan toiselta kantilta pikkuruista tonttiamme ja jokunen kuutio multaa. Niin ja tietysti lisää tällaisia päiviä, energiaa ja hillitön haba.

Muuttokuormaa on jäljellä... tässä osa perennoista (puhki palaneena em. syystä).

Päivän keli, paras mahdollinen pihapuuhailukeli. Tiedot by ilmatieteenlaitos
Tuorein säähavainto: 2.7.2012 19:50
  • Lämpötila 16,3 °C   
  • Kosteus 78 %
  • Lounaistuulta 12 m/s
  • Puuska 17 m/s

Ikkunahaaste!

Löysin Pikkutalon Elämää- blogista hauskan haasteen, mihin piti heti tarttua :) Kuvat napsin eilen vesisadepakolaisena.

Näkymät olohuoneesta. 
Ensimmäinen pihan sisääntuloon...


... toinen ohikulkevalle tielle

Keittiöstä...

Juniorin huoneesta (tuo punainen "varasto" pitäisi kadottaa...)

Master bedroomista pihalle päin...

... ja ajopihalle päin


Mekö muka landepaukkuja?

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Kumpi oli ensin: Muna vai kana?

Tai itse asiassa: kuka oli ensin... paju, pensashanhikki vai angervo?

Päivällä hoitelimme kaffekokkipestin ystävän tyttären rippijuhlissa. Rankat juhlat vaativat tietty välikuoleman ja sen jälkeen iski kummallinen virtapiikki! Singahdin pihalle jeesaamaan kasveja löytämään paikkojansa. Joo, viime kesäistä kasvien muuttokuormaa on edelleen osittain purkamatta.

Sitten eteen tuli tuo kuvassa oleva juurakko. Alkuperäinen tyyppi voisi olla Salix x aurora 'Tuhkimo', peittopaju. En ole tarkempia tunnistustoimia vielä tehnyt, mutta ko Salix oli kyllä muuttokuormassa... MUTTA mistäs se tuo pensashanhikki tuohon samaan juurakkoon on pötkähtänyt??! Angervojen siementaimet eivät ole mitenkään vieraita, mutta pensashanhikin siementaimea en ole tavannut villinä ja vapaana. Kummallista.

Olen kuullut väitteen, että sääsket ovat äksyjä ennen sadetta. Tänään piti antaa niille luovutusvoitto ja tulla pirttiin, lasin läpi tuijottamaan muodostuvaa istutusaluetta. Huomenna tuo juurakko pitää pistää saaviin, että saan taimet irti toisistaan... ja tehdä paljon muutakin.

Viime syksyllä paikkansa löytäneet kasvit ovat viihtyneet paikoillaan. Koko alue on täynnä vaahteran siementaimia! Ei ole ihan yleistä täällä V-vyöhykkeellä kitkeä siementaimia kompostiin... osa sai jäädä penkkiin vahvistumaan, kuten tässäkin tuonne Hostan ja Rodgersia aesculifolian kainaloon